Loading...

FINANCIËN

Heeft u financiële ruimte nodig om uw bedrijfsactiviteiten intact te houden? Duurt het acceptatietraject van uw kredietaanvraag te lang? Komen uw bedrijfsactiviteiten juist hierdoor in gevaar? En lopen de kosten inmiddels hogerop dan beoogd met uw adviseur? Laat het dan nu echt aan een professional over!

Wij begrijpen uw uitdagingen en bieden oplossingen op maat. Of het nu gaat om overbruggings-, debiteuren- of liquiditeitsfinanciering, wij ondersteunen u met professionele expertise om uw cashflow te verbeteren en uw bedrijf gezond te houden. Onze flexibele financieringsoplossingen zijn ontworpen om direct in te spelen op uw specifieke behoeften, zodat u zonder vertraging kunt blijven ondernemen. Neem vandaag nog de stap naar financiële zekerheid en waarborg de toekomst van uw onderneming!

Overbruggingsfinanciering

Met een stevig fundament is overbruggen realistisch
Een lening die vaak wordt gebruikt om directe financiële verplichtingen te voldoen en/of te overbruggen terwijl er in de toekomst een grotere financieringsbron of inkomsten worden verwacht. Als we het hebben over de toekomst doelen we dat er wel een specifieke periode hieraan is gekoppeld. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot twee jaar. Het is echter belangrijk om de kosten en risico’s goed af te wegen en ervoor te zorgen dat de daadwerkelijke oplossing binnen de looptijd beschikbaar is. Bij overschrijding van de looptijd en/of voortijdige aflossing kunnen resulteren in boetes of extra kosten. Niet te vergeten dienen de hogere rentetarieven, verplichte aflossing en zekerheidsstelling zoals het vestigen van onderpand op activa en de bijkomende taxatie- en notariskosten ook in acht genomen te worden.

Enkele voorbeelden waar we aan kunnen denken:

  • Onroerend goed: Aankoop van vastgoed voordat de oude is verkocht of voor projectontwikkelaars om bouwkosten te dekken totdat het pand is verkocht of verhuurd (vastgoedontwikkeling).
  • Bedrijfsdoeleinden: Voor overnames of investeringen waarbij op korte termijn liquiditeit nodig is of het voorfinancieren van btw-kosten bij de aankoop van nieuwe machines of bedrijfsmiddelen.
  • Projectfinanciering: Projecten waarbij subsidies zijn toegekend maar nog niet zijn uitbetaald en de gemaakte kosten wel doorlopen, waardoor cruciale mijlpalen voortgezet kunnen worden ter voorkoming van stagnatie en verdere verliezen op het project.

Aandachtspunten:

  • Voortijdige aflossing, overschrijding van looptijd en boeteclausules;
  • Verplichte aflossing en dubbele maandlasten;
  • Zekerheidsstelling is vereist als onderpand op vastgoed of activa;
  • Eigen middelen achter de hand houden blijft noodzakelijk;
  • Hogere rentetarieven, afsluit-, taxatie- en notariskosten.

Debiteurenfinanciering

Gebruik uw facturen als financieringsbron
Dit is een vorm van bedrijfsfinanciering waarbij een onderneming geld ontvangt door haar openstaande facturen (debiteuren) te verpanden of volledig te verkopen aan een financieringsmaatschappij. Het is een manier om snel werkkapitaal vrij te maken zonder te hoeven wachten totdat uw klanten de facturen hebben betaald. Debiteurenfinanciering is vooral nuttig voor bedrijven die groei willen ondersteunen of tijdelijke cashflowproblemen op korte termijn willen oplossen. De ondernemer moet de mate van risicotolerantie overwegen betreft de kosten die hier tegenover staan.

Hoogte van de kosten worden beïnvloed door de volgende factoren:

  • Klanten: de beoordeling op risico van kredietwaardigheid en betaalgedrag van uw klanten zal van invloed zijn op de hoogte van kosten. Aanvullend wordt er ook gekeken naar de concentratie tussen uw omzet en aantal klanten. Als een groot deel van uw omzet afhankelijk is van slechts enkele klanten, kan dit aangemerkt worden als een extra verhoogd risico en zullen de kosten ook hoger uitvallen;
  • Facturen: hoogte van de factuurbedragen kunnen schaalvoordeel opleveren en lagere kosten met zich meebrengen. Hiertegenover zijn juist de betalingstermijnen weer leidend voor hoe lang deze gelden beschikbaar gesteld moeten worden door de financieringsmaatschappij, hoe langer de termijn des te hoger de kosten;
  • Afspraken: het afdekken van wanbetaling en het overdragen van de debiteurenbeheer zorgen voor extra bijkomende kosten. Tevens gelden er strikte afspraken met betrekking tot boetes bij contractbreuk en/of late betalingen door klanten.

    Aandachtspunten:
  • Verkopen of verpanden van uw portefeuille;
  • Het behouden of overdragen van debiteurenbeheer en wanbetaling;
  • Verhouding tussen de omvang en grootte van uw portefeuille;
  • Kredietwaardigheid en het betaalgedrag van uw klanten;
  • Verhouding tussen uw portefeuille en het gewenste bedrag ter uitbetaling.

Liquiditeitsfinanciering

Korte termijn oplossing voor een gezonde toekomst
Liquiditeitsfinanciering is een vorm van bedrijfsfinanciering die specifiek is gericht op het verbeteren van de cashflow van een onderneming op korte termijn. Ook wel, het opvangen van tijdelijke liquiditeitstekorten welke kunnen ontstaan door seizoensgebonden fluctuaties, onverwachte uitgaven en klanten die niet tijdig betalen of juist een investering op korte termijn zonder de dagelijkse operatie te hoeven verstoren. Deze tijdelijke oplossing is bestemd ter ondersteuning om je liquiditeit op lange termijn stabiel te houden en deze te waarborgen. Dit betekent dat u zelf ook toekomstige maatregelen moet nemen zodat deze liquiditeitstekorten zich niet kunnen herhalen of althans de kans hierop zeer minimaal zullen zijn.

Het structureel moeten beroepen op een liquiditeitsfinanciering betekent niets meer dan een kwetsbare onderneming die zijn faillissement doet uitstellen. Houd daarom uw liquiditeits-, solvabiliteits- en rentabiliteitsratio maandelijks zeer goed in de gaten en neem tijdig maatregelen ter voorkoming van operationele stilstand. Ook is de liquiditeit van de onderneming essentieel voor derde partijen. Denk hierbij aan het verzoek tot uitstel van betaling bij uw leveranciers door het niet na kunnen komen van de gemaakte betalingsafspraken. Door te weten hoe financieel gezond de onderneming is, kunnen leveranciers bepalen of ze hiermee akkoord gaan of niet. Maar ook investeerders zullen uw liquiditeit beoordelen ter controle of de investering terug te verdienen is en de dividenden wel uitgekeerd kunnen worden.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?

  • Maak maandelijks een liquiditeitsbegroting ter controle van uw cashflow en breng hiermee de structureel terugkomende probleemfactoren in kaart;
  • Uitbreiden van uw bedrijfsactiviteiten in andere sectoren ter voorkoming van seizoensgebonden fluctuaties;
  • Creëer een spaarpot voor uitgaves zoals reparaties, onderhoud en personeelsuitval;
  • Wees strikt in debiteurenbeheer of besteed dit eventueel uit (debiteurenfinanciering);
  • Minimaliseer uw maandelijkse uitgaves aan investeringen met diverse leaseconstructies of een overbruggingsfinanciering.